Routekaart naar preventieonderwijs
De aandacht voor preventie binnen de gezondheidszorg neemt toe. Niet alleen artsen, maar ook andere zorg- en welzijnsprofessionals spelen een steeds belangrijkere rol in het bevorderen en beschermen van gezondheid. Dat vraagt om toekomstbestendig onderwijs waarin preventie structureel is ingebed. De Routekaart naar Effectief Preventieonderwijs in de Geneeskundeopleiding biedt hiervoor een stevige en praktische basis.
Toepasbaarheid
Hoewel de routekaart is ontwikkeld met de geneeskundeopleiding als uitgangspunt, is zij breder toepasbaar. De inzichten, handreikingen en onderwijskundige benaderingen die worden beschreven, zijn ook waardevol voor andere opleidingen die inspelen op maatschappelijke veranderingen, samenwerken in interprofessionele contexten of zich richten op publieke gezondheid. Denk aan opleidingen in de gezondheidszorg, sociale wetenschappen, pedagogiek, of toegepaste psychologie.
De routekaart helpt opleidingen bij het formuleren van heldere leerdoelen, het kiezen van passende onderwijsvormen en het omgaan met uitdagingen die specifiek zijn voor preventieonderwijs. Met aandacht voor onderwerpen als Community Engaged Learning, interprofessioneel samenwerken, omgaan met een gebrek aan rolmodellen, transformative learning en communicatie over gedragsverandering, biedt deze routekaart concrete handvatten voor curriculumontwikkeling en onderwijsinnovatie.
Kortom: deze routekaart is een uitnodiging én hulpmiddel om preventieonderwijs sterker te verankeren in het hoger onderwijs, met oog voor de veranderende rol van professionals in een dynamische samenleving.
Routekaart
Vind de samenvatting van de routekaart hier: UMC Routekaart
En de volledige routekaart hier: UMC Routekaart-preventieonderwijs