Samenwerken aan de toekomst
Met hulp van de Community Engaged Learning (CEL) subsidie is een bestaande keuzecursus doorontwikkeld naar een ‘mixed classroom’ waar studenten en professionals uit het beleidsveld samen leren over en werken aan langetermijndenken in het openbaar bestuur. De subsidie heeft geholpen om een aantal duurzame samenwerkingsrelaties aan te gaan en om een nieuwe structuur voor dit vak op te zetten.
Achtergrond
Vanuit het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap lag er een nadrukkelijke wens om een cursus te ontwikkelen waar ‘samen leren met de praktijk’ centraal staat.
Het doel was om de keuzecursus ‘de toekomst is nu’ door te ontwikkelen naar een echte mixed classroom, waarbij studenten en professionals als gelijkwaardige deelnemers aan de cursus elkaar kunnen aanvullen en van elkaar kunnen leren.
Op deze manier zou de cursus niet langer vertrekken vanuit het idee; studenten-vragen-professionals-antwoorden, maar vanuit het idee; studenten-en-professionals-vragen-en-leren-samen. Het achterliggende doel was om op die manier duurzame relaties aan te gaan met het mogelijke werkveld van de studenten, waarbij ze niet ‘even invliegen’ en dan weer vertrekken.
Project
De activiteiten die zijn uitgevoerd binnen het project zijn te scharen onder:
- Netwerkactiviteiten
- Didactische activiteiten
Punt 1- netwerkactiviteiten:
Er is gewerkt aan het aangaan van samenwerking met organisaties die in de praktijk actief werken aan het onderwerp van de cursus: langetermijndenken. Er is een actieve samenwerking met partners van de platformen Ministerie van de Toekomst en het Lab Toekomstige Generaties. Experts uit deze platformen geven workshops en trainingen in de cursus over langetermijndenken. Zo wordt de kennis uit het leslokaal ook weer meegenomen de praktijk in.
Daarnaast is er gewerkt aan het mobiliseren van een netwerk voor deelname uit de praktijk. De banden met de alumnivereniging van ons departement zijn aangehaald en met de alumnivereniging van de executive opleidingen. Er ligt een vast template om hen te bereiken voor de komende cursusjaren, en dat heeft de afgelopen twee jaar voor voldoende deelnemers uit de praktijk gezorgd. Rekruteren uit de eigen alumni basis past ook bij het idee van leven lang leren. Het is waardevol dat sommige oud-studenten nu weer via deze weg even terugkomen bij het departement.
Punt 2- didactische activiteiten:
De reeds bestaande activiteiten in de cursus zijn verder doorontwikkeld zodat ze voor beide groepen passend zouden zijn. Dit is in samenwerking gegaan met O&T. Deze doorontwikkeling is vastgelegd in een draaiboek dat jaarlijks geupdate kan worden, maar waarin de didactische ‘theorie’ die onderliggend is aan de cursus uitgebreid beschreven staat (leerdoelen per activiteit, bijdrage aan grotere leerdoelen). Zo is er bijvoorbeeld een workshop ‘design thinking’ toegevoegd, een actieleren bijeenkomst die dient als collectieve brainstormmethode halverwege de ontwerpfase, en een workshop over impact meten.
Resultaten
De uitkomsten zijn:
- Een doorontwikkelde cursus waarbij leeractiviteiten geoptimaliseerd zijn voor diverse doelgroepen die deelnemen aan de cursus
- Een beter bereikbaar netwerk voor deelname vanuit de praktijk, zowel voor gastsprekers als deelnemers aan het onderwijs
- Een uitgebreid draaiboek voor de cursus.
Wat (nog niet) is bereikt is een manier waarop dit financieel georganiseerd kan worden, zodat ook deelnemers uit de beleidspraktijk een bijdrage leveren aan hun deelname.
Ten eerste geeft het inzicht in hoe belangrijk dit soort fondsen zijn voor het doorontwikkelen van dit type onderwijs, en hoe jammer het is dat het niet structureel is. Want het is direct merkbaar in het aankomend jaar dat het organiseren hiervan – ondanks de resultaten die geboekt zijn– toch meer vraagt dan een normaal coördinatorschap. Ten tweede heeft het getoond hoe moeilijk het is om financieringsstromen van verschillende typen onderwijs (OvP en regulier) bij elkaar te brengen. Vanuit die ingewikkeldheid doen mensen uit de praktijk nu kosteloos mee, totdat hier een oplossing voor is.
Reflecties