Digitaal toetsen
Bij de Universiteit Utrecht worden de toetssoftware Remindo en Numworx gebruikt om digitale summatieve toetsen (voor een cijfer) en formatieve toetsen (oefeningen/oefentoetsen) af te nemen. Beide typen software zijn ook beschikbaar op de UU-Chromebooks, waarmee kan worden getoetst binnen een beveiligd netwerk. Hieronder vind je meer praktische informatie over toetsen met deze software. Een andere vorm van digitale toetsing is programmatisch toetsen.
De voordelen van digitaal toetsen
Digitaal toetsen heeft meerwaarde voor zowel student als docent. Digitaal werken sluit goed aan bij de belevingswereld van studenten. Uit evaluaties blijkt dat zij liever typen dan schrijven en een grotere variatie in vraagtypen waarderen. Verder brengt digitaal toetsen de volgende onderwijskundige en organisatorische voordelen met zich mee:
Praktische en didactische ondersteuning
Naast praktische ondersteuning voor de digitale toetssoftware bieden we ook de e-module Toetsing, waarmee je je meer kunt verdiepen in de onderwijskundige kant van (digitaal) toetsen. Hierin leer je over onder andere de toetscyclus, de betrouwbaarheid, validiteit en transparantie van een toets en hoe je kwalitatief goede toetsvragen en opdrachten construeert. Daarnaast bieden we de workshops Doeltreffend Digitaal Toetsen en Toetsanalyse twee keer per jaar (eens per semester) aan. De actuele workshopplanning vind je bij het gehele aanbod docentontwikkeling.
Neem contact op met je facultaire key-user voor vragen rondom de praktische ondersteuning van je digitale toets. Voor algemene informatie over digitaal toetsen kan je mailen naar digitaletoetsing@uu.nl.
Aan de slag met Remindo
Remindo is online toetssoftware waarin vragen kunnen worden gemaakt, vragenbanken beheerd kunnen worden, toetsen kunnen worden ontworpen en toetsen kunnen worden afgenomen en nagekeken. Daarnaast biedt Remindo na de afname ook een analyse van de toets, welke gebruikt kan worden om vragen en toetsen te verbeteren en zo de validiteit en betrouwbaarheid van de toetsen te waarborgen. Zowel formatieve als summatieve toetsen zijn mogelijk in Remindo, wat betekent dat de software niet alleen gebruikt kan worden voor toetsen als beoordeling, maar ook voor het aanbieden van oefenmateriaal.
Aan de slag met Numworx
In Numworx kun je digitaal formatieve en summatieve toetsen afnemen met een WRS (Wiskunde-, Reken-, Statistiek)-kenmerk. Daarnaast kun je digitale opdrachten en digitaal oefenmateriaal beschikbaar stellen voor studenten. Numworx biedt een aantal standaard vraagtypen zoals meerkeuzevragen, sleepvragen en open vragen. De software is vooral geschikt voor wiskundige vraagtypes zoals formules en vergelijkingen.