Videoplatform UU
This post is also available in: English (Engels)
Het Videoplatform UU is geschikt voor het zelfstandig opnemen van kennnisclips via een eigen pc of laptop op eigen locatie of in een DIY-studio. Kennisclips zijn korte video’s van maximaal 10 minuten waarin lastige onderdelen van de stof worden uitgelegd. De video’s zijn dus gericht op één onderwerp of concept.
Kennisclips die opgenomen zijn in het Videoplatform UU zijn op verschillende manieren te gebruiken, bijvoorbeeld:
- Voor verdieping in je onderwijs: de student kijkt voorafgaand aan een bijeenkomst naar kennisclips en maakt bijbehorende opdrachten. Tijdens de contactmomenten kun je vervolgens dieper op de stof ingaan.
- Ter vervanging van een hoorcollege: je kunt dan een serie van kortere kennisclips maken die samen de leerstof van het hoorcollege afdekken.
- Voor instructies van opdrachten, practica of apparatuur.
- Als onderdeel van een online module.
- Om een eerder opgenomen presentatie van een docent of gastspreker aan een cursus toe te voegen, zodat deze spreker op een specifiek moment niet aanwezig hoeft te zijn.
Wil je meer weten over kennisclips? Bekijk dan de module Kennisclips (inloggen met Solis-id. Hierin komt onder andere aan de orde wat de didactische meerwaarde van kennisclips is, hoe je kennisclips kunt inzetten in je onderwijs en welke mogelijkheden er binnen de Universiteit Utrecht zijn om kennisclips te (laten) maken.
- Zorg dat je over de gewenste opnameapparatuur beschikt zoals een camera en een microfoon.
- Log in met een Solis-id op het videoplatform UU via video.uu.nl. Het is niet nodig om software te installeren. Het gehele proces vindt plaats via de webbrowser.
- Bekijk voor meer informatie de handleidingen van het UU Videoplatform. Daarnaast vind je op het Videoplatform ook video’s met uitleg.
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Teaching Support.
Wat is het verschil tussen kennisclips en weblectures?
Een kennisclip is een kort filmpje van 5-10 minuten met uitleg over één specifiek onderwerp. Door dit filmpje te bekijken (en eventueel een bijbehorende opdracht te maken) komt de student beter voorbereid naar het contactonderwijs. Tijdens het contactonderwijs kan dan dieper op de leerstof worden ingegaan. Een kennisclip moet de studenten aanzetten tot bijvoorbeeld het bestuderen van de stof, het oplossen van vraagstukken of het voorbereiden van een practicum.
Weblectures zijn integraal opgenomen hoorcolleges, die vervolgens online beschikbaar komen voor studenten. In een aantal hoorcollegezalen aan de UU is het mogelijk om zelfstandig je hoorcollege op te nemen. Meer informatie hierover vind je hier.
Waar kan ik een DIY-studio vinden?
Op de Universiteit Utrecht zijn verschillende DIY-studio’s aanwezig waar je een kennisclip kunt opnemen. Deze studio’s zijn zo gebouwd dat je hier gemakkelijk zelfstandig aan de slag kunt.
- DIY Kromme Nieuwegracht 80 Studio 1.03
- DIY Universiteitsbibliotheek Uithof Studio 2.48
- DIY Bolognalaan 101 Studio 2.042
Je kunt deze studio’s zelf reserveren via Time-edit. In Time-edit vind je ook informatie over wie je kunt contacteren als je toch praktische ondersteuning kunt gebruiken bij de opname.
Voor meer informatie over de beschikbare opnamestudio’s aan de UU, zie deze pagina.
Het CAT evalueert samen met docenten alle onderwijsvernieuwingen op hun meerwaarde voor de kwaliteit van het onderwijs. Alle afgeronde onderzoeksrapporten zijn per thema geordend.