Programmatisch toetsen
Bij programmatisch toetsen staat het leren van de student centraal. In plaats van het ‘springen door summatieve toetshoepeltjes’, dienen de toetsen het leren te bevorderen. Dit wordt gedaan door het loskoppelen van een zak-/slaagbeslissing van één toetsmoment. In plaats daarvan wordt de student voorzien van betekenisvolle en rijke feedback om zichzelf te ontwikkelen. Uiteindelijk leiden meerdere toetsmomenten over een langere periode tot een zak-/slagbeslissing. Deze beslissing wordt genomen om te bepalen of een student voldoet aan de gestelde leeruitkomsten en vindt plaats op basis van rijke informatie over de student. Daarnaast wordt de student gezien als eigenaar over het eigen leerproces. De student wordt uitgedaagd om zich bewust te zijn van de eigen kwaliteiten en valkuilen. Een mentor of coach faciliteert dit proces en helpt de student met het stellen van leerdoelen en het bewaken van de voortgang.
Praktische informatie
Om programmatisch toetsen te faciliteren kan je gebruik maken van de e-portfolio tool Scorion. Hierin kunnen studenten op één plek beoordelingen, feedback en documenten bewaren en delen met anderen. Docenten, tutoren en studenten kunnen in een oogopslag de voortgang op overzichtelijke dashboards zien. In het e-portfolio kunnen de studenten formulieren voor stagebeoordeling, (peer)feedback en zelfreflectie verzamelen. De tutor of docent kan dit monitoren. Daarnaast is het mogelijk om competenties te beoordelen die gedurende de opleiding terugkomen, zoals onderzoeksvaardigheden, samenwerking en professionaliteit. De tool is daardoor vooral geschikt om in te zetten bij programmatisch toetsen op opleidingsniveau. Door deze specifieke toepassing vindt altijd een uitgebreide intake plaats om de mogelijkheden en randvoorwaarden voor de inzet van deze tool te bespreken.
Op de toolwijzer vind je uitgebreide informatie over Scorion. Tevens vind je de mogelijkheid om de tool aan te vragen.
Als je overweegt programmatisch toetsen in te zetten in je opleiding en je hiervoor nog onderwijskundig advies wil, kun je contact opnemen met Onderwijsadvies en Training.
SIG programmatisch toetsen
Sinds oktober 2019 is er een Special Interest Group voor UU-medewerkers die geïnteresseerd zijn in programmatisch toetsen. Deze Special Interest Group bijeenkomsten vinden vier keer per jaar plaats. Meer informatie vind je op de pagina SIG Programmatisch Toetsen.