10 april 2025

Knowledge item

Podcasts in je onderwijs

Luisteren naar verhalen, interviews of je kennis bijspijkeren via een podcast; het gebeurt volop. Zowel het aanbod als gebruik van podcasts is de laatste jaren enorm toegenomen (Petit & Cuenen, 2022). En ook in het onderwijs worden podcasts al enige tijd ingezet. Waarom en tips om dit te doen, lees je hier. 

Lees hier het hele kennisdossier Podcast in je onderwijs van Onderwijsadvies & Training. 

Waarom podcasts gebruiken in je onderwijs?

Podcasts gebruiken in het onderwijs heeft allerlei voordelen:

  • Studenten waarderen de flexibiliteit van podcasts, doordat je met podcasts kunt studeren waar en wanneer je wilt (Evans, 2008; Merhi, 2015).
  • Studenten hebben het gevoel goed voorbereid te zijn voor de les (Andersen & Dau, 2021).
  • Veel studenten vinden het leuk om naar podcasts te luisteren (Merhi, 2015; Zacharis, 2012)
  • Studenten kunnen het gevoel hebben dat ze met podcasts meer contact hebben met hun docent. Dit zorgt ervoor dat hun motivatie om te leren hoger is (Fernandez, Simo, & Sallan, 2009).
  • Studenten komen in aanraking met de taal en het jargon van hun vakgebied. Dit helpt niet alleen om hun vakgebied beter te begrijpen, maar ook om beter over de stof te kunnen discussiëren.
  • Als je goede opdrachten maakt bij de podcasts, dan kunnen podcasts een positieve invloed hebben op de motivatie van studenten en hun score tijdens het vak (Yilmaz & Keser, 2016). Verder op deze pagina (paragraaf ‘Uitdagingen’) vind je voorbeelden van goede opdrachten.

Tips bij het maken van een podcast

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten.

  1. Ga eerst na welk leerdoel je wilt behalen met de podcast.
  2. Denk er ook al over na welke leeractiviteiten je gaat koppelen aan de podcast, zodat deze goed ingebed wordt in je onderwijs. Laat studenten bijvoorbeeld een opdracht maken na het beluisteren van de podcast.
  3. Denk na over de structuur, en wie je als publiek voor ogen hebt. Werk de verschillende onderdelen uit, zoals het intro (wie zijn de sprekers en waar gaat het over), het middenstuk (welke inhoud wil je overbrengen) en het einde (bijv. een samenvatting van de belangrijkste punten en vooruitblik op toekomstige onderwerpen).
  4. Een informele sfeer en een verhalend element helpen om de interesse van studenten vast te houden.
  5. Zorg dat de kwaliteit van de audio goed is en test dit vooraf. UU-docenten kunnen gebruikmaken van de podcaststudio’s van de Universiteit Utrecht, zodat je zeker weet dat je geluid goed is.

Lees verder

You are free to share and adapt, if you give appropriate credit and use it non-commercially. More on Creative Commons

 

Are you looking for funding to innovate your education? Check our funding calender!